Ψηλαφίζοντας την αυτοάμυνα ενάντια στα αφεντικά!

Κρίση from below

Ομολογουμένως είμαστε λίγο μπερδεμένοι: ακούμε για λάθους χειρισμούς, για τζόγο στο χρηματιστήριο, για αχόρταγα golden boys, για λάθη τραγικά που οδήγησαν στην οικονομική – χρηματοπιστωτική κρίση που διανύουμε. Όμως δεν το βάζουνε κάτω. Θα πάρουν τα μέτρα τους, θα διορθώσουν τα λάθη, θα διαγράψουν τα κακώς κείμενα και πάλι η οικονομία θα ορθοποδήσει. Η ισορροπία που φαινόταν για λίγο να χάλαγε,  από λάθος χειρισμούς (το τονίζουνε αυτό), θα έρθει με τα πολλά και τα λίγα ξανά στη θέση της. Η αγορά δεν σκαμπάζει απ’ αυτά. Αυτοί οι δαίμονες έχουν βαλθεί να μας το χωνέψουν με το ζόρι: εμείς ξέρουμε, εσείς όχι. Να φοβάστε, να μας ακούτε εμάς. Οδηγίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, για την ανακούφιση, για την διέξοδο από αυτήν. Οδηγίες για την ομαλή και χωρίς παρατράγουδα επιστροφή στην ανάπτυξη. Ποτέ δεν μας έπειθαν οι μεγαλοδημοσιογράφοι και οι πολιτικοί με τις δραματικές τους εκλύσεις. Ίσα ίσα μας έκαναν καχύποπτους. Κάθε φορά που τους βλέπουμε στις τηλεοράσεις να σκύβουν το κεφάλι και να ζητάνε την υπομονή και την συναίνεση του ελληνικού λαού σκεφτόμαστε : «δεν μπορεί για μαλάκες ψάχνουν». Με κάθε μεγάλο και μικρό ζήτημα που καταπιάνονται τα αφεντικά [ζητήματα που αφορούν δηλαδή στο 100% τις ζωές μας] συνηθίζουμε –και μας έχει βγει σε καλό – να ψαχνόμαστε και να μην μένουμε στα δελτία των ειδήσεων.                                     

  Ανιχνεύοντας τα αίτια της κρίσης καταλάβαμε πως αυτό που δεν θέλουν είναι να κατανοήσουμε την αλήθεια: ότι η κρίση γεννιέται με τον καπιταλισμό και θα πεθάνει μαζί του. Ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάνουν προφανώς και δεν είναι για το καλό μας αλλά για το δικό τους καλό, για το καλό των αφεντικών. Ότι εν ο λίγης το σύστημα που ευαγγελίζονται και προστατεύουν δεν είναι τέλειο. Ο καπιταλισμός μπάζει. Και για το διαπιστώσουμε αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε βασικά πράγματα για το απάνθρωπο αυτό σύστημα. Τι είναι η οικονομική κρίση;

ΠΡΟΒΟΛΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Προβολή ταινίας "Capitalism hit's the fan"

Ανοιχτή συζήτηση " Ιδέες και προτάσεις, εμπειρίες και πρακτικές. Δομές και τρόποι αντίσασης στο καπιταλιστικό ναυάγιο, στα νέα μέτρα, στην υποτίμηση της εργασίας και της ζωής μας συνολικά.

Δευτέρα 17 Μαϊου ώρα 14.00 (αυστηρά) στην αίθουσα ΦΟΥΑΓΙΕ, στο Μαθηματικό.