Οι αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση ουσιαστικά θα αφαιρέσουν από τους πρυτάνεις τη δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου, αναφέρει η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στα «Νέα», προσθέτοντας ότι το Συµβούλιο του Ιδρύµατος, που θα λειτουργεί εκτός πανεπιστηµίου, θα παίρνει την απόφαση για το εάν θα πρέπει ή όχι να κληθεί η Αστυνοµία. Ακόμα, τονίζει ότι στις σχολές θα υπάρχει ιδιωτική αστυνοµία ή security που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστηµιακά κτίρια.
«Το άσυλο «σκοτώνουν» αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν», σημειώνει η υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας το θέμα των 250 μεταναστών που είχαν καταλύσει στη Νομική, και προσθέτει ότι «το πανεπιστήµιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιµο. Αυτό θα γίνει – όπως γίνεται σε όλες τις δηµοκρατικές χώρες µε σπουδαία πανεπιστήµια – όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθµη λειτουργία τους στην εισαγγελία και τις αστυνοµικές αρχές».
«Τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν, µε τον πλέον σαφή τρόπο, ότι οι συγκεκριµένοι που – αν και προσπάθησαν πολύ, δεν µπόρεσαν από τον Σεπτέµβριο µέχρι σήµερα να κλείσουν τα πανεπιστήµια και να προκαλέσουν αναταραχή – επιχείρησαν µε οργανωµένο σχέδιο να επαναφέρουν το θέµα «άσυλο» µε τον πλέον δραµατικό τρόπο, συνδέοντάς το µε το εκρηκτικό θέµα της παράνοµης µετανάστευσης», επισημαίνει, προσθέτοντας:
«Τα πράγµατα είναι καθαρά. Κάποιοι θέλουν να τορπιλίσουν κάθε αλλαγή πυροδοτώντας το κλίµα µε τον γνωστό άγονο διάλογο «άσυλο ή µη άσυλο» και παραµερίζοντας την πραγµατική ανάγκη για αλλαγή προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας. Οµως, είναι η κοινωνία, ο έλληνας φορολογούµενος, που πάντα πληρώνει τον λογαριασµό, και αυτός ζητά ριζική και βαθιά αλλαγή. Είναι επιλογή µας ο διάλογος για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση να µην «ασυλοποιηθεί» να µη «συριζοποιηθεί», να µείνει έξω από την πόλωση και να βασιστεί πάνω σε προτάσεις που απαντούν στις αγωνίες της κοινωνίας µας, που πλήττεται πανταχόθεν».
Όσον αφορά στο ποια λύση μπορεί να δοθεί για τους 250 µετανάστες, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «από δω και πέρα δεν µπορεί παρά να εφαρµοστεί ο πρόσφατα ψηφισµένος Ν.3709 για τη µετανάστευση».
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στην Τριτοβάθµια
Οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα οι αλλαγές που προωθεί στον τρόπο επιλογής του πρύτανη (μπορεί να προέλθει και εκτός της πανεπιστηµιακής κοινότητας), συνεχίζουν να προκαλούν τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών.
«Στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο έχουµε βγει µπροστά και ψάχνουµε ήδη τους καλύτερους για τη στελέχωση µελλοντικής διοίκησής µας και από µη πανεπιστηµιακά µέλη. Γιατί εξάλλου να µη γίνεται δηµόσιος διεθνής διαγωνισµός για πρύτανη; Ετσι θα είναι κάποτε πιθανό να έρθει και κάποιος από το ΜΙΤ!», τόνισε ο πρύτανης του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Γρηγόρης Πραστάκος µιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.
«Φανταστείτε τι θα σήµαινε για την τοπική αυτοδιοίκηση ένας εισαγόµενος δήµαρχος», τόνισε από την πλευρά του ο συνταγµατολόγος Γιώργος Σωτηρέλης, ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Γιάννης Μυλόπουλος θύµισε ότι για την άναρχη ανάπτυξη της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν ευθύνονται οι πανεπιστηµιακοί αλλά οι πολιτικοί. Ακόμα, προέβλεψε ότι αν θεσµοθετηθούν εξωπανεπιστηµιακές διοικήσεις, θα παραµείνουν πάντα ξένο σώµα στα πανεπιστήµια.
πηγή TVXS